Śliwa 'Węgierka' Rośliny są wysyłane od 10 października do pierwszych przymrozków - max. do 1 grudnia

Drzewka owocowe|Drzewka owocowe » ŚLIWY

Cena:20.00PLN
Niedostępny
Towar niedostępny

 

Witamy serdecznie na naszych aukcjach

Przed złożeniem zamówienia prosimy o kontakt

telefoniczny w sprawie dostępności produktu 

Przedmiotem aukcji są drzewka

 

Śliwa 'Węgierka'

CENA ZA SZTUKĘ TO:

20,00 ZŁ / SZT.

 

Sadzonki maja wysokość od 150 do 200 cm,
(mierzone bez bryły korzeniowej).

 

Drzewka są kopane z gruntu w dniu dostawy, tak aby system korzeniowy nie uległ uszkodzeniu.

!!!KORZENIE ZABEZPIECZONE SĄ WILGOTNYM TORFEM!!!

!!!DZIĘKI TEMU MAMY 100% GWARANCJĘ PRZYJĘCIA!!!

UWAGA:

!!!OBOWIĄZUJE KOLEJNOŚĆ ZAMÓWIEŃ!!!

Większe ilości dostarczamy naszym transportem lub w formie europalet - koszt ustalamy indywidualnie.

Mniejsze ilości dostarczamy w formie paczek.

 

Rośliny są wysyłane od 10 października do pierwszych przymrozków - max. do 1 grudnia!

 

 

 

Śliwa 'Węgierka'

 

 

Śliwy węgierskie pochodzą od gatunku śliwy domowej (Prunus domestica L.), zaliczane są do typu aeconomica. Żyją przez ok. 35 lat, ale uprawia się je maksymalnie przez 20. Wytwarzają średniej wielkości i duże owoce (20–40 g) o wydłużonym kształcie, fioletowej lub niebieskofioletowej skórce i zielonożółtym/żółtym miąższu dobrze odchodzącym od pestki. Zawierają dużą ilość wody, błonnika, pektyn, garbników i cukrów oraz stosunkowo mało witamin. Korzenie rozpoczynają wzrost już w 2–4°C, pędy silnie rozwijają się do końca lipca.Drzewa naturalnie prowadzone kwitną dość późno, te szczepione na podkładkach lub siewkach Węgierki Wangenheima mogą wcześniej wchodzić w fazę kwitnienia i owocowania. Większość odmian jest samopylna, niektóre bywają obcopylne i do zawiązania owoców potrzebują zapylacza. Zaleca się wówczas sadzenie kilku odmian zapylających się. Kwitną na przełomie kwietnia i maja, a owocują już nawet w drugim roku po posadzeniu, w zależności od odmiany

 

 

Wymagania

 

Drzewa są stosunkowo wytrzymałe na mróz, dobrze rosną w naszym umiarkowanym klimacie. Mogą znieść mrozy do -25, -30°C. Lepiej rozwijają się odmiany wczesne i średnio wczesne, gorzej późne, ponieważ często obserwuje się średnie wykształcanie się owoców i uzyskiwanie przez nie odpowiedniego smaku (zbyt krótki okres ciepła podczas wegetacji). Śliwy późne poleca się uprawiać w cieplejszych rejonach Polski.

Dobrze rosną na glebach ciepłych, łatwo nagrzewających się, przepuszczalnych, wilgotnych, ale z niskim poziomem wody gruntowej (do 120 cm), o pH 5,5–6,5. Najlepsze są czarnoziemy, lessy, gleby brunatne i czarne ziemie. Nie zaleca się prowadzenia śliw na glebach piaszczystych i lekkich, ponieważ mają stosunkowo płytki system korzeniowy, który może w takich glebach szybko przesychać. Dobrze rosną na lekko wzniesionych terenach, łagodnych stokach. Potrzebują średnich rocznych opadów minimum 600 mm, lecz latem zbyt obfite deszcze mogą doprowadzać do pękania i gnicia owoców. Plenne odmiany wymagają przerzedzania zawiązków, ponieważ ich pędy są dość kruche i mogą się załamywać pod ciężarem owoców, ponadto te mogą drobnieć i stawać się niesmaczne. Przez złamania mogą być narażone na srebrzystość liści. Przerzedzanie zawiązków wykonuje się najczęściej w czerwcu.

 

Węgierka Zwykła

 

Bardzo stara, powszechnie uprawiana odmiana. Do Polski sprowadzona z Węgier, stąd bierze się jej nazwa. Średnio silnie rosnące drzewo początkowo tworzące stożkowatą koronę, później formuje kulistą, gęstą, wymaga więc prześwietlania. Nie potrzebuje zapylaczy, odmiana samopylna. Średnio późno owocuje, regularnie od 3. roku po posadzeniu, obficie na zasobnych glebach z dużą zawartością wody. Na słabych glebach obserwuje się drobnienie owoców. Owoce są dość małe (20–30 g), lecz o niepowtarzalnym, cenionym od lat, smaku. Posiadają brunatnofioletową skórkę z białym nalotem i rdzawymi cętkami lub paskami. Miąższ jest żółty lub zielonkawożółty, chrząstkowy, średnio soczysty, słodki i dobrze odchodzący od pestki. Owoce dojrzewają od połowy września do końca października, częściej jednak na przełomie tych miesięcy. Nie opadają, mogą pozostać przez kilka dni na drzewie, dobrze znoszą transport i są trwałe – mogą być przechowywane dość długo. Przeznaczane do bezpośredniego spożycia, na powidła i susz. Drzewo jest wrażliwe na szarkę, dlatego przez dłuższy czas odmiana nie była uprawiania. Obecnie przechodzi renesans. W Krajowym Rejestrze COBORU widnieją 3 jej klony Nectavit, Promis i Tolar, równie wartościowe, a mniej wrażliwe na szarkę (chociaż także są przez nią porażane). Węgierki Zwykłej nie należy sadzić w sąsiedztwie drzew porażanych przez tę chorobę.



KOD PRODUKTU: GRUNT150-200WĘGIERKA#

 

 

Numer konta bankowego:
mbank 66 1140 2004 0000 3802 6646 8453

 

KONTAKT W SPRAWIE ZAMÓWIEŃ:

+48 666 633 300

+48 888 220 222

+48 888 880 300

 

REKLAMACJE I TERMINY DOSTAW:

+48 666 666 031

 

ZAMÓWIENIA HURTOWE POWYŻEJ 25 000 ZŁ:

+48 505 800 785

 

TELEFONY SĄ ODBIERANE W GODZINACH:

PONIEDZIAŁEK 8:00 - 17:00

WTOREK            8:00 - 17:00

ŚRODA-PIĄTEK 8:00 - 17:00

SOBOTA – NIEDZIELA  NIECZYNNE

 

NA WSZYSTKIE NIEODEBRANE TELEFONY ODDZWANIAMY

W PILNYCH SYTUACJACH MOŻNA WYSŁAĆ WIADOMOŚĆ SMS - ODDZWONIMY

Cechy
Cechy
Rozmiar150-200 cm
Waga3
Grunt/PojGRUNT
  • Dodaj link do:
  • digg.com
  • delicious.com
  • wykop-pl
  • facebook.com






tel: +48 666 633 300     email: etomazzo@o2.pl
* prosimy o telefony w godzinach 8:00 - 17:00












zamknij X
Witaj, nie znalazłeś nic ciekawego?

Jeśli chcesz być na bieżąco z promocjami cenowymi - zapraszamy na nasz Facebook.

Informujemy także o nowym asortymencie... bądźmy w kontakcie - polub nas